2015. október 28., szerda

Illatos olajok új szerepben II.


A szaglás az egyik legerőteljesebb érzékelésünk és az általunk érzett illatok erőteljesen befolyásolják a gondolatainkat, a hangulatunkat és különböző agyi folyamatokat is. A szaglóközpont agyunk „legöregebb” részében, a limbikus rendszerben található, amely az érzelmeket felügyeli, valamint szoros összefüggésben van a hippokampusszal, amely a memóriarögzítést szabályozza. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy manapság mennyire felkapottá váltak a különböző aromaterápiás gyógyászati megoldások. Az aromaterápiának több ősi kultúrában is fontos szerepe volt, már az I. században gyakorta használták a különböző illatokat a test természetes támogatásra, az érzékek stimulálására azért, hogy az emberek jobban érezzék magukat.

A Forever cég számtalan szempontot vett figyelembe az illóolajok alapanyagául szolgáló növények kiválasztásakor. Mivel minden egyes termék évtizedek óta a legjobb forrásokból készül el – ezért is tulajdonolja a Forever a világ legnagyobb aloe ültetvényeit, hogy maga termeszthesse a kiváló minőségű aloe növényeket – egy szakmai kutatócsoport gondosan tanulmányozta a világ különböző pontjain termesztett növényeket. A kiválasztáskor fontos szerepet játszott a termőföld minősége, az adott terület éghajlata, elhelyezkedése és fenntarthatósága. Az olajokat hidegpréseléssel és vízgőzdesztillációval nyerik ki a növényekből.


A mai bejegyzésben megkezdjük az illatos olajok felhasználásának végeláthatatlan lehetőségét boncolgatni. A felhasználási útmutatók elkészítésében nagy segítségemre volt dr. Révész Edit összeállítása és a számtalan környezetemben élő lelkes ember véleménye, akik hajlandóak voltak alávetni magukat a kísérletezésnek J 

A citromolaj egy a legismertebb illóolajok közül. Évszázadok óta használjuk rovarcsípések ellen, fertőtlenítésre, takarításra, a ruháink illatosítására.
A Forever cég a citromot kézzel szüreteli a napfényes Kaliforniában és körültekintően savanyítja, amíg el nem éri a megfelelő érettséget. Amikor ez megtörténik, a legmagasabb minőségű olajat nyerik ki a növényből, ami kiválóan alkalmas a további felhasználásra.

Remekül használható különböző fertőzésekre, herpeszre, akár szájfekélynél is vagy rossz lehelet ellen. Ilyenkor 2dl folyadékba 2 cseppel érdemes szájöblögetést végezni. Megfázás esetén jó inhalátor, kiváló vérzéscsillapító.
Bőrápolásban használjuk az öregedő bőr tünetei ellen és a faggyúmirigy-termelés szabályozására is. Két csepp belőle a krémünkbe vagy a samponunkba, így a zsíros hajra is kiváló. Remek rovarriasztó hatása van, pár cseppel frissíthető vele a levegő.
Masszázshoz a carrier olajjal 1:5 arányban keverendő, így egy kellemes, bőrtápláló keverék az ellazulást is segíti.

A borsmenta olaj használata egészen az ősi római és görög civilizációig nyúlik vissza, amikor az leginkább ételek ízesítésére szolgált.

A Forever cég a borsmenta növényt egy olyan észak-amerikai farmról szerzi be, ahol már generációk óta foglalkoznak a termesztéssel, a termesztési körülmények kiválóak és így a növény mentol tartalma igen magas. Mindezeknek köszönhetően az előállított illóolaj valóban olyan remekül hűsít, ahogyan azt a borsmentától elvárhatjuk.

Egy kedves barátom hetek óta alkalmazza fejfájásra, nagyon szereti a hatékonysága miatt. Kiváló még izomlazításhoz, lázcsillapítónak, vagy akár görcsoldónak is. Remekül hűsít, ezért nem csak rovarcsípésre, de masszázshoz is nagyon szuper, csupán 2 csepp kell belőle a testápolóba. Érdemes garatöblítéshez is használni, ha a helyzet úgy kívánja.
Párologtatáshoz, a levegő frissítéséhez elegendő néhány csepp egy teáskanálnyi Carrier hordozóolajba.

Szerintem ezek után már sejtitek, hogy mennyi mindenre alkalmazhatóak hatékonyan ezek a kis folyadékok, hamarosan jövök a többi felhasználási móddal! Addig szuper őszi napot Nektek! J

A cikkben említett olajakat itt érhetitek el:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése